
De ce zboară avioanele la peste 10.000 de metri altitudine, în croazieră? Sigur te-ai întrebat asta, cel puțin o dată, când ai auzit în difuzoare „Doamnelor și domnilor, sunt comandantul aeronavei. Ne aflăm la altitudinea de croazieră de x mii de metri”. De ce are loc zborul la o asemenea înălțime? Chiar și norii par mici, de acolo! Chiar și Everestul, care se află la peste 5.000 de picioare mai jos, adică 1.500 de metri! De ce trebuie să plutim tocmai în partea inferioară a Stratosferei?
Păi, pentru avantajele pe care un zbor la aceste înălțimi le aduce!
Eficiență în consumul de combustibil
La aceste înălțimi, din stratul superior al atmosferei, aerul este mai rarefiat, ceea ce se traduce printr-o rezistență mai mică la înaintare. Cu ce ajută asta avionul? Simplu! Avionul folosește mai puțină putere pentru a-și menține viteza, deci mai puțin combustibil. Iar mai puțin combustibil înseamnă costuri mai mici pentru zbor și (a început să intereseze și acest aspect) mai puțină poluare.
Meteo și turbulențe
Dacă ai avut curajul de a te uita pe geam, vei fi observat cum vremea de afară s-a schimbat, odată cu schimbarea altitudinii. La înălțimea de croazieră totul este calm, nu sunt furtuni de ocolit, piloții se concentrează doar pe zbor. În plus, la acel nivel de zbor, au loc doar turbulențe în aer clar, care sunt mai ușor de evitat.
Citește și: Cum să îți distragi frica de turbulențe
Urgențe
“Cu cât ești mai sus și ai viteză, ești în siguranță”, sună o vorbă de duh din aviație. Cu alte cuvinte, zborul la o înălțime mai mare asigură suficient timp pentru a se ajunge pe un aeroport alternative, în cazul unor probleme tehnice.
Citește și: Avioanele de pasageri zboară și cu un motor
Nu toate avioanele zboară la aceeași înălțime de croazieră
Fiecare aparat de zbor are un plafon maxim la care este recomandat să zboare. Acesta este determinat nu doar de capacitățile fiecăruia, ci și de greutatea pe care o are și condițiile atmosferice de la momentul zborului. Acestora li se adaugă și cantitatea de turbulențe de pe rută, direcția de zbor și vânturile întâlnite, precum și durata totală de zbor până la destinație.