Când cursele aeriene trec prin turbulențe, presa intră în vrie după senzațional. Adevărul despre zborul 0B2945 de la Blue Air

Adevărul despre zborul 0B2945 de la Blue Air, despre care s-a tot scris în presă, alimentând frica de zbor a pasagerilor, este altul decât cel promovat în media. Am să încerc să îți explic puțin ce s-a întâmplat, sperând să înțelegi și să nu iei ca reper astfel de întâmplări.

Adevărul despre zborul 0B2945 de la Blue Air

Turbulențele sunt un subiect sensibil pentru pasageri, fiind principalul factor care le generează frică de zbor. Lucru de înțeles, dacă stăm să ne gândim că stai închis într-un tub imens, cu mici hublouri, nevând repere exterioare, care începe să se miște în toate direcțiile. Din cauza inerției însă, coroborat cu percepții claustrofobice, pasagerii au senzația că aeronava cade în gol zeci de metri.

Aeronavele nu se vor prăbuși însă din această cauză. Mulți asimilează turbulențele cu termenul de “goluri de aer”. Un termen complet greșit, dacă stăm să ne gândim că aerul nu dispare de sub aparatul de zbor. Imaginează-ți că avionul este o barcă aflată pe o mare agitată (aerul din atmosferă). Așa cum aceasta va fi mișcată de valuri, și aeronavele se mișcă pe curenții de aer.

Revenind la speța noastră. Zborul 0B2945 de la Blue Air de ieri trebuia să aterizeze în Catania însă, din cauza turbulențelor, echipajul a aterizat pe aeroportul din Palermo. Aeroport de rezervă al cursei aeriene, a cărui apropiere se face la o înălțime mică, normală, conform procedurilor – peste mare. Unul dintre motivele pentru care a fost luată această decizie a fost și confortul celor de la bord, avioanele fiind proiectate să reziste în condiții meteo în care, în realitate, nimeni nu ar intra vreodată. Cum a fost interpretată întâmplarea de către pasageri?

„Avionul a pierdut altitudine lăsându-se pe partea dreaptă, îndreptându-se în picaj spre mare. Bagajele s-au răsturnat peste pasageri şi panica s-a instalat imediat. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Felicitări pilotului care a reuşit să redreseze avionul, coborând pe o pista din apropiere, ajungând întreg la sol”, a relatat pentru „Adevărul” gălăţeanul Vali George, a cărut mamă se afla în avion şi i-a povestit telefonic întâmplarea, imediat după aterizare, scrie Adevărul.

“Potrivit unor informaţii furnizate de călători, un avion Blue Air care efectua zborul OB 2945, care a decolat azi dimineaţă din Bacău, la ora 8,50, cu destinaţia Catania, a fost aproape să se prăbuşească în mare, în jurul orei 10.15, în timp ce survola Mediterana între peninsula italică şi Sicilia”.

Au fost suficiente câteva astfel de declarații pentru ca mass media românească să intre iar în vrie după senzațional, aducând și mai multă panică în rândul populației care călătorește (cu frică sau nu) cu avionul. După cum scriu și cei de la AirlinesTravel, “Este normal ca pasagerii să relateze ceea ce vor și cum vor, dar oamenii din presă ar trebui să verifice și pe canale oficiale. Nu e un domeniu comun, iar un termen folosit greșit poate genera panică în rândul oamenilor, pagube de imagine companiilor aeriene etc.”.

Mai jos voi reda comunicatul oficial emis cu privire la zborul 0B2945 de la Blue Air.

Stimați pasageri,
Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, zborul Blue Air 0B2945 care a decolat, astăzi, de la Bacău cu destinația Catania a fost nevoit să realizeze o oprire pe aeroportul de rezervă Palermo, unde cei 126 de pasageri și cei 6 membri ai echipajului au aterizat în siguranță.

Cauza exactă în urma căreia aeronava Boeing 737 a fost nevoită să-și întrerupă cursa a fost, în principal, vântul puternic în rafale cu fenomenul de forfecare, cât și turbulențele severe în apropierea aeroportului.

Imediat după încheierea acestor fenomene meteo, aeronava și-a continuat zborul cu destinația Catania, unde a preluat pasagerii zborului de retur Catania – Bacău.

Încă o dată, dorim să subliniem angajamentul companiei Blue Air care, în astfel de situații, reușește să-și păstreze promisiunea în fața pasagerilor și să-i transporte în siguranță la destinație.

Totodată, ca urmare a diverselor interpretări în presă cu privire la aterizarea zborului 0B2945 Bacău – Catania, compania Blue Air se vede nevoită să puncteze următoarele aspecte extrem de importante:

– în niciun moment zborului, siguranța pasagerilor și a echipajului nu a fost pusă în pericol.
– aeronava nu a fost și nu a declarat aterizare de urgență / stare de urgență / situație de urgență.
– apropierea în vederea aterizării la Catania s-a desfășurat conform procedurilor standard, fără nicio deviere, iar comandantul, experimentând condițiile meteo nefavorabile, a decis întreruperea procedurii de aterizare și redirecționarea spre aeroportul de rezervă Palermo.
– aeronava este în stare tehnică optimă pentru zbor și nu a experimentat niciun fel de defect tehnic sau de altă natură în timpul zborului sau al aterizării. În acest moment, aeronava este în cursă, cu pasagerii care aveau cursă de la Catania spre Bacău.

Vă solicităm, cu efect imediat, să corectați orice informație eronată care face referire la prăbușiri, stare de alertă, stare excepțională, probleme tehnice, aterizare de urgență sau aterizare forțată, pierdere bruscă de altitudine, pasageri răniți – elemente care ne prejudiciază grav imaginea și care distorsionează în mod evident adevărul.

În concluzie, acum că știi adevărul despre zborul 0B2945 de la Blue Air, zboară fără frică și te lăsa influențat de astfel de știri. Echipajele vor avea întotdeauna în vedere siguranța și confortul tău. Chiar dacă, ca și în cazul de față, uneori vor grăbi aterizarea: o fac pentru a ieși mai repede din zona cu probleme. Totodată, în unele situații, piloții vor prefera să aterizeze pe un aeroport de rezervă, știind că se va întârzia și vor exista nemulțumiri. Dar și ei, ca și tine, își doresc să se întoarcă la cei dragi cu bine. 

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (11 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.