Airbus își propune să sporească performanțele de mediu ale aeronavelor comerciale cu un concept inspirat din… natură: fello’fly

Airbus, lider mondial în industria aerospațială, își propune să sporească performanțele de mediu ale aeronavelor comerciale cu un concept inspirat chiar din natură: fello’fly. Acesta vizează proiectarea de materiale, structuri și sisteme din mediul înconjurător, pentru a spori performanțele de mediu ale aeronavelor comerciale. Potrivit celor care au făcut această propunere, implementarea acestui concept ar urma să aibă un impact semnificativ asupra reducerii emisiilor din industria aviației.

Avioane de pasageri care zboară precum păsările migratoare

Fello’fly a fost inspirat de la zborul păsărilor migratoare. Astfel, o aeronavă urmăritoare va prelua energia lăsată în urmă de aeronava lider, zburând prin curentul de aer ascendent pe care prima îl creează. Această acțiune va asigura un efect de portanță suplimentar aeronavei, reducând astfel utilizarea motoarelor și implicit consumul de combustibil. Cu 5%-10% pe o călătorie aeriană, după cum detaliază cei care au propus acest concept.

Fello’fly, implementare

Actualizări ale aeronavelor. Această soluție tehnică determină implementarea unor funcții de asistență pilotului, necesare pentru a se asigura că aeronava urmăritoare rămâne poziționată în siguranță pe direcția fluxului de aer lăsat în urmă de către aeronava-lider, menținând aceeași distanță, precum și o altitudine constantă.

Actualizări operaționale și logistice. Airbus lucrează, în colaborare cu companiile aeriene și furnizorii din domeniul de control al traficului aerian (ATC), pentru a identifica nevoile operaționale și soluțiile adecvate pentru planificarea și executarea operațiunilor fello’fly.

Airbus urmează ca în 2020 să înceapă și testele de zbor cu două dintre aeronavele sale de tip A350. Având în vedere potențialul ridicat al industriei de a avea un impact pozitiv asupra mediului, Airbus vizează o cronologie ambițioasă pentru implementarea conceptului, înainte de mijlocul următorului deceniu.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.