Airbus scriu istoria: au realizat primele decolări automate

Airbus scriu istoria: au realizat primele decolări automate. Sunt pași importanți către zborul autonom, dovedind că peste câțiva ani avioanele ar putea zbura… singure.

Cei de la Airbus au dat publicității primele imagini cu un A350-1000 echipat cu o nouă tehnologie, de recunoaștere, ce face posibilă decolarea autonomă, piloții având doar rol de supraveghere.

Primele decolări de acest tip au fost realizate pe 18 Decembrie, pe Aeroportul Toulouse-Blagnac airport, iar următoarea etapă de testare va presupune aterizarea și rulajul autonome.

Uite cum funcționează aceste decolări autonome:

„Am setat manetele de gaz (nr. – accelerație) pe configurația pentru decolare și doar am supravegheat aeronava. Aparatul de zbor a menținut centrul pistei, a accelerat și a respectat toate vitezele setate pentru desprinderea de pistă”, a declarat Yann Beaufils, Pilot Comandant de Încercare al fabricii.

Tehnologia care face acest prim pas pentru automatizare este diferită de cea a pilotului automat ori cea pentru ILS (Instrument Landing System). Asta pentru că, în cazul decolării sunt folosite camere de recunoaștere a marcajelor aeroportuare.

Automatizarea din aviația comercială, între inovație, siguranță și eficiență

Cele două incidente care au implicat Boeing în ultima perioadă, datorate automatizării, nu par să îi îngrijoreze pe cei de la Airbus. Și nici faptul că, potrivit studiilor, 63% dintre pasageri ar refuza să zboare într-un avion autonomy, fără piloți. Francezii sunt în continuare determinați să ducă automatizarea din aviația comercială la un nivel superior, functional și sigur.

Automatizarea din aviația comercială vine în întâmpinarea nevoii de creștere a eficienței și a reducerii de costuri din domeniu. Potrivit operatorilor aerieni, odată ce tehnologia va fi funcțională, se vor face economii substanțiale de combustibil, dar și cu asigurarea și trainingul anual al piloților.

Este drept, până ce automatizarea din aviația comercială va face posibile călătoriile aeriene fără oameni la manșă, se vor fi dezvoltat suficient și vor fi populare automobilele autonome și ne vom obișnui mai bine cu ideea. Sau nu? Tu ai zbura cu un avion fără piloți peste câțiva ani?

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.