A doua viață a cauciucurilor de avion

O companie aeriană utilizează câteva zeci de mii de cauciucuri de avion pe an. În timp ce tu schimbi cauciucurile mașinii la câțiva ani, un operator aerian face acest lucru la câteva săptămâni. Desigur, uzura și solicitările sunt cu mult mai mari. Dar nu schimbul de cauciucuri este o problemă pentru companiile aeriene, ci reciclarea lor, motiv pentru care au trebuit găsite noi utilizări pentru ele, sustenabile, după ce sunt înlocuite. Așa a apărut a doua viață a cauciucurilor de avion.

a doua viață a cauciucurilor de avion

Cât de des sunt schimbate cauciucurile unui avion?

Acest lucru diferă, foarte mult, de mediul în care sunt utilizate și de aeronave. În medie însă, cauciucurile trenului de aterizare frontal (roțile din botul avionului)  sunt utilizare circa 200 de aterizări, iar cele ale trenului principal peste 300.

După această perioadă, în funcție de uzură, cauciucurile pot fi reșapate pentru a fi reutilizate pentru un alt număr de aterizări. Acest lucru se întâmplă de 2-3 ori, până ce grosimea și vechimea lor nu mai permite această procedură.

A doua viață a cauciucurilor de avion

Potrivit GoodYear, multe dintre companiile aeriene au contracte cu producătorii de cauciucuri, care se îngrijesc ca după ce acestea nu mai sunt optime pentru utilizarea în aviație să le regăsească o nouă utilizare. Există companii precum Gensco Tire, specializate în transformarea lor în cauciucuri pentru utilitare precum tractoare, excavatoare și remorci.

Potrivit American Airlines, care înlocuiesc la fiecare 3 luni cauciucurile flotei de aeronave, spun că reciclează anual peste 1.5 milioane de tone de cauciuc. În cazul lor, acesta sfârșește, de cele mai multe ori, ca podea pentru locurile de joacă și terenurile de sport. N-ai fi zis că Aviația te înconjoară chiar atât de mult pe Pământ, nu?

cauciucuri avion

Totodată, reprezentanți ai companiei aeriene susțin că nu reciclează doar cauciucurile, ci și apa cu care sunt acestea spălate. 90 de tone de apă lunar, folosită în acest scop, este purificată și refolosită chiar și pentru producerea de energie electrică alternativă.

Sustenabilitatea este un aspect important în Aviație. O mare problemă însă, care nu și-a găsit rezolvare, este casarea aeronavelor de pasageri scoase din uz. Suntem însă optimiști că toată evoluția tehnologică va aduce soluții și în acest caz.

Până atunci, zbor fără frică îți dorim!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (12 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Un comentariu pentru articolul “A doua viață a cauciucurilor de avion

  1. Marius Petre

    16 iunie 2018 at 11:37

    Caut sa cumpar cauciucuri sau pneuri de aviatie folosite, dimensiunea 5.00-5 sau 180-150-5 sau 155-120-5.
    raspundeti va rog la oltcitspecial@gmail.com
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.