#OameniAiAviatiei: Beatrice Filip – pilotul care își propune să inspire noi generații de aviatori

Pilot – Senior First Officer la Turkish Airlines, jurnalist și, mai nou, o adevărată sursă de inspirație pentru noile generații de aspiranți la o carieră în aviație. Beatrice Filip zboară de 8 ani pe Boeing 737, aeronavă pe care a adunat peste 4.200 de ore de zbor, după ce a activat ca jurnalist ani de zile.

Beatrice Filip pilot

În urmă cu doi ani, Beatrice a demarat proiectul „Growing Wings”, o carte lansată în acest an, care își propune să ofere tot know – how-ul pe care ea l-a adunat în ani de zile despre cum ajungi să lucrezi în aviație, secretele unui interviu de succes și nu numai.

Am stat de vorbă cu Beatrice despre ambițiosul său parcurs profesional, cariera de pilot, cartea Growing Wings, dar și … frica de zbor. Descoperă-i povestea, în rândurile ce urmează:

Cum a apărut aviația în viața ta, Beatrice?

Aviația a apărut în viața mea de când eram copil. Tatăl meu a lucrat tehnic la compania Tarom peste 40 de ani și mă lua mereu cu el să văd avioanele. Eram un observator atent care analiza, încă de la vârsta de 6 ani ce face fiecare om angrenat în această meserie frumoasă numita aviație piloți, cabin crew, tehnic, operațional. Sunetul motorului la pornire și la decolare mă fascina – aș fi stat ore întregi să mă uit pur și simplu cum decoleaza și aterizează avioanele. În tot acest timp, îmi imaginam cum ar fi să fiu eu acolo, la manșă!

Ulterior, aviația a apărut în viața mea la vârsta de 23 de ani. De multe ori nu putem să avem în viața tot ce ne dorim. Dar putem să credem în visele noastre!

Am început să  lucrez ca reporter la Radio România Actualități de la 17 ani, apoi m-am mutat în televiziune la 21 ani. De multe ori, am avut ocazia să transmit live de la show-uri aviatice. Dumnezeu să-l odihnească pe pilotul comandant Dan Ștefanescu, un pilot de mare valoare. Îmi amintesc și acum – după un interviu pentru Antena 1 m-a luat la un zbor pe mine și pe cameraman. Wow! mi s-a parut fascinat! A fost o senzație de libertate, am simțit fiorii primei experiențe de zbor, un gol în stomac, emoții și multă bucurie. De atunci, am luat decizia să mă apuc de aviație. Am început PPL-ul la Aeroclubul României, la Clinceni, am continuat cu ore de acumulare la Regional Air Services Tuzla, iar cursul de „ATPL frozen” l-am urmat la Școala Superioară de Aviație Civilă.

Beatrice Filip pilot Școala Superioară de Aviație

De ce aviație comercială?

În blocul în care locuiesc părinții mei trăiau foarte mulți piloți de la Tarom. De la mine din cameră mă uitam cu admirație la ei. Eram atentă la detalii, la uniforma impecabilă, pantofii lucioși, sunetul bagajului, șapca de aviator. Visam cum o să ajung ca ei peste ani. Dacă mă intrebai ce vrei să fii cand vei fi mare, încă de la 6 ani ți-aș fi spus: pilot, ca vecinii mei din bloc!

Ce este astăzi aviația pentru tine?

Aviația, și în special viața la 10.000 metri, înseamnă responsabilitate, concentrare, vezi lumea altfel și o apreciezi mai mult decât dacă ai un loc de munca pe pămănt.

Dar fiecare muncă vine cu plusuri și minusuri. Este foarte solicitantă, tot timpul trebuie să înveți, avem simulatoare, cursuri, examene.

Cum îți ocupi timpul liber?  

Timpul liber îl petrec cu familia. Consider că ei sunt cei mai importanți oameni din viața mea. De fiecare dată când primesc câteva zile libere merg acasă la Bucureşti, unde mama mă așteaptă cu ciorbă de perișoare și sarmale cu mămăliguță. Așa îmi încarc bateriile inaintea zborurilor. În ceea ce privește hobby-urile mele, merg la înot și tenis, pentru a ma deconecta total de tot ce înseamnă aviație.

De cât timp zbori?

La 23 de ani am început cursurile pentru obținerea licenței de pilot privat. Am luat un credit de la bancă și ulterior am terminat ATPL frozen la Școala Superioara de Aviație Civilă.

La 28 de ani am avut ocazia sa zbor pentru prima oara un Boeing 737, după ce am urmat cursurile de pregătire din cadrul unei companii din România. Am fost nevoită să muncesc în paralel cu aviația. Am avut chiar și trei locuri de muncă – reporter, dj în discotecă, publicitate pentru evenimente mondene și sportive. Doar pentru a-mi urma visul care „costa” aproximativ 60.000 euro.

Cel mai frumos zbor de până acum?

Fiecare zbor este frumos in felul lui. Cursele de dimineață îți aduc o priveliște de poveste. Ai ocazia să vezi răsăritul de la 10.000 de metri sau chiar mai sus. Cursele de noapte îți oferă șansa să admiri cerul plin de stele și să îți așezi în gând o dorință, atunci când vezi o stea căzatoare. Totodată, prin prisma jobului în aviație, am ocazia să călătoresc mereu: am vizitat peste 40 de țări în Africa, 20 în Asia, am fost peste tot in Europa.

zbor apus

3 lucruri învățate prin prisma activității în aviație, care se aplică și în viața de zi cu zi?

Să fii un om cinstit cu tine, să îl respecți pe colegul de lăngă tine indiferent de caracterul său, să fii responsabil.

Dacă te-ai întâlni cu Beatrice cea de la primul său zbor, ce sfat i-ai da?

Multă răbdare!

În aviație este nevoie de timp, răbdare, pasiune. Țin minte ca îmi doream să termin școala peste noapte dacă se poate. Pe parcurs însă, mi-am dat seama că în această meserie trebuie să fii cumpătat. Totul ține de experiență, de maturitate.

Cum a apărut ideea cărții Growing Wings și care sunt așteptările tale cu referire la acest proiect?

Am început să lucrez la carte din timpul pandemiei. Este o carte despre motivație, success și cum poți ajunge să ai o carieră mult visată.

Beatrice Filip Growing Wings

Alături de specialiști în aviație, instructori, aviatori, psihologi de la Istanbul, am construit o bază de date:

  • Ce să faci pentru a avea success deplin la interviul de angajare?
  • Secretele limbajului non verbal atunci când ne prezentăm în fața comisiei, cum să ne îmbrăcăm, ce gesturi să nu facem în funcție de țară
  • Teste de logică, teste psihometrice, interviul tehnic, interviul cu departamentul de Resurse Umane
  • Simulator, întrebări, răspunsuri, cum să fii un copilot bun și cum sā gestionezi relația cu echipajul
  • Multe alte surprize

Sunt informații prețioase oferite de specialiştii în domeniu, pe care nu le găsim în alte cărți.

“Growing wings” se găsește la magazinul Pilot Shop din Băneasa. Împreună cu cei de la #SSAvC am pregătit și o surpriză: pe baza bonului fiscal intrați automat într-o tombolă: La fiecare 10 cărți comandate, un câṣtigător are şansa să zboare 30 de minute în simulatorul de zbor de Boeing 737-800.

Adiacent cărții, pentru pregătirea practică am creat și un simulator online psihometric, gratuit. Îl gasiți pe site-ul meu – aviationjourneys.com.

Apropo de inspirat și ajutat aspiranții la statutul de pilot: ce mesaj ai pentru noile generații, care își doresc o astfel de carieră?

Urmați-vă visul. Nimic nu este greu, dacă vă place ceea ce faceți.

Şi să nu uitați o vorbă importantă în aviație: „Knowledge will give you power, but character gives respect”.

Dar pentru cei cu frică de zbor, care urmăresc blogul #FricaDeZborRO?

Lăsați-vă ajutați de specialişti. Când veți descoperi tainele zborului, veți dori să vă întoarceți acolo sus. Totodată, țineți cont că aviația este cel mai sigur mijloc de transport, iar piloții sunt antrenați pentru orice situație de urgență.

Şi toți ne dorim să ajungem acasă la familie, în siguranță.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.