#OameniAiAviatiei – Jean Marie Guisset, constructorul de avioane cu frică de înălțime

Jean Marie Guisset are 44 de ani, iar de 26 de ani este implicat în aviație – ca pilot, dealer și ulterior CEO al uneia dintre cele mai importante fabrici de aeronave ultraușoare din Europa – JMB Aircraft. Aici, este produs un singur model de aeronavă – VL3 Evolution, unul dintre cele mai rapide avioane din clasa pe care o reprezintă, din acest moment. O aeronavă dezvoltată în acord cu motto-ul lui Jean Marie Guisset: „caută întotdeauna să îmbunătățești, fii atent la detalii – ele fac diferența”.

Puțini știu însă că pilotul și CEO-ul JMB Aircraft, dincolo de dorința de a le oferi piloților și iubitorilor de zbor posibilitatea de a achiziționa un avion de înaltă performanță – recunoscut și premiat pentru asta… are frică de înălțime.

Am stat de vorbă cu el, într-un nou interviu din seria #OameniAiAviatiei, pentru a descoperi povestea din spatele VL3 Evolution și cea a pilotului Jean Marie Guisset:

Ce înseamnă aviația pentru tine, astăzi?

Libertate, Familie.

Cum a apărut aviația în viața ta? Când?

Aviația este în viața mea dintotdeauna – părinții mei fiind piloți. Așa se face că, de când mă știu, am admirat avioanele și am fost pasionat de zbor, lucru care m-a determinat ca de-a lungul timpului să obțin diverse licențe de zbor, de la pilot planor la PPL. Totodată, în 2006, am devenit dealer de aeronave ultraușoare – culmea, pentru modelul VL3 Evolution, versiunea de atunci.

Ulterior ai devenit CEO al fabricii…

Afirmativ, mereu mi-am dorit ca fabrica să fie a mea, iar în 2012 visul mi s-a îndeplinit: am putut să o cumpăr.

Ce ai făcut, din acel moment?

Ne-am reinventat – după ce am întrerupt producția 6 luni. Astăzi, popularitatea VL3 Evolution este confirmată de numărul de comenzi, de 5-6 pe lună. Recent, FliegerMagazin ne-a oferit și un premiu, pentru cel mai bun avion ultraușor din 2020.

Care este implicarea ta în realizarea modelului?

Obțin feedback din partea clienților și țin la curent inginerii, în permanență, cu privire la asta, pentru a mă asigura că avionul îndeplinește cele mai variate nevoi și cerințe.

VL3 Evolution

VL3 Evolution aircraft

Ce aspirații ai fi avut, în carieră, dacă nu preluai fabrica JMB Aircraft?

Ei bine, mi-aș fi dorit să fiu și pilot comercial.

Să vorbim puțin despre activitatea ta de pilot. Ai putea nominaliza unul dintre cele mai frumoase zboruri pe care le-ai avut până astăzi?

Un zbor pe deasupra Alpilor și a ghețarului Mer de Glace. Partea amuzantă este că, inițial, am crezut că este o autostradă, și mă minunam de cum a fost ea construită printre munți.

Situații periculoase ai întâlnit până acum?

Zborul este un sport și o activitate sigură, dacă respecți toate regulile.

Da, m-am confruntat cu situații periculoase, însă doar din cauza mea, pentru că am riscat în ceea ce privește condițiile meteo. Atunci am învățat că vremea trebuie respectată. Acum nu aș mai risca, mai ales că am o familie.

Care sunt fricile tale?

Știu că o să sune șocant dar… frica de înălțimi – dacă mă aflu pe clădiri sau locuri înalte. Doar când sunt într-un avion mă simt relaxat :).

Ce mesaj ai pentru cititorii noștri cu frică de zbor?

Le transmit, pe această cale, să capete mai multă încredere în ei! De ce nu, să caute un instructor de zbor, să înceapă să învețe să zboare. După ce vor înțelege aviația mai bine, vor descoperi și bucuria zborului.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.