Cu ocazia Zilei Internaționale a Aviației Civile, din 7 decembrie 2017, FricaDeZbor.ro, alături de CIAS, aduc în fața publicului piloți, însoțitori de bord, psihologi specializați în managementul fricii, investigatori de accidente aeronautice, agenți care veghează asupra securității zborului și avocați specializați în Dreptul Aviației și al pasagerilor, cu un singur scop: acela de a îți arăta Aviația și călătoriile aeriene din perspectiva lor și de a te ajuta să găsești răspunsuri la toate întrebările care te macină în timpul zborului. Sau, care te împiedică să zbori.
Accesul se face în baza unei invitații gratuite, completând formularul de mai jos. Te așteptăm la bordul primei curse aeriene pe deasupra “Cunoașterii”, cu destinația “Tărâmul Fără Frică de Zbor*”, pe 7 decembrie, la Aeroportul Băneasa. Formalitățile de check-in încep la ora 9:30, iar decolarea are loc la ora 10:00. Te rugăm să ai asupra ta un buletin, pentru a putea beneficia de acces gratuit în parcarea din incinta aeroportului.
Întrucât locurile din sală au fost ocupate, suntem nevoiți ca următoarele cereri de înscriere care sosesc prin acest formular să fie trecute pe lista următorului seminar, pe care îl vom organiza în luna Ianuarie. Îți mulțumim pentru înțelegere!
Din echipajul acestui seminar pentru frica de zbor, aflat la a doua ediție, fac parte:
TAROM. Un pilot și o însoțitoare de bord îți vor prezenta cum se pregătește o cursă aeriană, de la momentul în care echipajul ajunge la briefing, cât și toate aspectele care țin de zborul propriu zis, când te afli în avion. De la ei, vei afla detalii despre tehnica de pilotaj, despre ce se întâmplă în cabina de pilotaj, despre cum sunt pregătiți piloții pentru a preîntâmpina orice situație care poate deveni periculoasă și despre toate sunetele pe care le auzi și le interpretezi cu teamă și panică. În zborul tău (imaginar) pe care îl vei avea alături de ei, te vei întâlni cu o multitudine de fenomene meteo și vei afla cum pot acestea să îți influențeze călătoria cu avionul și cât de periculoase sunt, în realitate. Totodată, vei descoperi care este rolul însoțitoarelor de bord și vei înțelege că nu sunt doar simpli “ospătari ai aerului”.
La finalul acestui seminar pentru frica de zbor, toți cei prezenți vor putea imagina o călătorie cu avionul dintr-o perspectivă nouă, plină de informații și de siguranță, începând cu intrarea în aeroport și până la aterizarea la destinație, oferind creierului o linie directoare de urmat pentru dățile în care se vor vedea în situația de a zbura.
CIAS. Un inspector de la Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile îți va arăta importanța instituției în îmbunătățirea siguranței din Aviația Civilă, te va ajuta să înțelegi care este diferența dintre incident și accident, dar și că, prin activitatea lor, evenimentele de aviație civilă și generală capătă un rol “didactic”. Astfel, fiind înțeleși toți factorii care duc la producerea unui eveniment, contextul reproducerii lor, în viitor, este eliminat. Tot de la reprezentantul CIAS, vei afla cum poți contribui chiar și tu la îmbunătățirea siguranței aeronautice, prin sistemul de raportare a evenimentelor de Aviație pe care l-au pus la punct.
Romanian Parachute Association (ROPA). Instructorul de parașutism Adrian Gabriel Luca, co-fondator al școlii de parașutism cu același nume, te va ajuta, din perspectiva psihologului licențiat în managementul fricii, cum să îți controlezi emoțiile încă de când afli că trebuie să zbori, până la reîntoarcerea la sol. Alături de el, vei face un zbor – incursiune în propria personalitate. Vei învăța de ce și cum se produc reacțiile și… cum poți să le gestionezi.
SECURITAS. Securitas Aviation Security, cu o experiență de 40 de ani în domeniu, operează în 34 de țări și asigură securitatea aeronautică pe 230 de aeroporturi. Bogdan Enachi, specialist în cadrul companiei, alături de colegii săi, îți vor arăta cum se vede călătoria ta aeriană din perspectiva lor și vei afla detalii despre activitatea agenților de security și cum veghează ei asupra securității aeroporturilor și zborurilor.
ONV LAW. Cel mai probabil lucru care ți se poate întâmpla în călătoria ta aeriană este pierderea bagajelor sau întârzierea/anularea zborului și eventual ratarea unei conexiuni. Din fericire, ai drepturi, care reglementează aceste situații și te îndreptățesc. De multe ori însă, ai nevoie de un sprijin avocațial, iar departamentul de Drept Aeronautic al ONV LAW îți va oferi informațiile de care ai nevoie în acest sens.
Aeroclubul României. Instituția de pregătire nr.1 din România a piloților sportivi și de Aviație Generală, locul în care își încep cariera marea majoritate a viitorilor piloți de linie, încă dinainte de a putea obține permisul de conducere al unui autovehicul, și partener care a rezonat cu inițiativa acestui proiect încă de când fricadezbor.ro era doar o idee, le va oferi celor prezenți posibilitatea de a câștiga un zbor cu avionul, pe scaunul de copilot. Experiența la manșă, alături de un instructor, va constitui, pentru câștigător, un real sprijin în tratarea fricii de zbor pe care o are și îl va ajuta să își diminueze sentimentul lipsei de control pe care îl are când se urcă în avionul de pasageri. Sau, dacă i-a fost prea frică să zboare vreodată, această oportunitate va contribui la realizarea unui pas important din viața sa: primul zbor cu avionul.
AOPA România. Cu peste 23.000 de membri în Europa și un total de 400.000 în întreaga lume, Aircraft Owners and Pilots Association este cea mai mare și influentă organizație de piloți, instructori și proprietari de aeronave de pe mapamond.
În România, prin membri săi, AOPA și-a asumat, printre altele, să contribuie la cresterea siguranţei zborului şi să promoveze interesele aviaţiei generale.
În cadrul seminarului “Nu Îmi e Frică Să Zbor”, ediția a II-a, un reprezentant al filialei din România le va expune celor prezenți perspectiva sa asupra aviofobiei, le va povesti despre întâlnirile sale cu pasageri cu frică de zbor, cât și soluții practice de “tratare”.
Cupcake Philosophy. Dragostea, chiar dacă cea pentru zbor – neîmpărtășită încă, trece prin stomac. În clipele de pauză, dintre sesiunile de prezentare, prietenii noștri de la Cupcake Philosophy, dealtfel mari iubitori ai Aviației, și-au propus să contribuie la demersul acestui proiect și să facă zborul mai dulce pentru toată lumea. Astfel, toți cei prezenți vor avea ocazia să guste deserturi unice și pregătite cu multă migală. Într-un fel, cu același tact, în baza unui checklist, cum se pregătesc și zborurile cu avionul.
Ora10.ro. Importator direct al unor mărci de ceasuri de prestigiu, precum Vostok, Junkers, Adriatica, ori Aviator, business-ul Ora10.ro reprezintă un exemplu al rezultatelor care se pot naște din… dragostea pentru Aviație, zbor, tehnică și inovație. Mari iubitori ai domeniului aeronautic, cei de la Ora10.ro sunt alături în demersul nostru, oferindu-le tuturor celor prezenți reduceri substanțiale la produsele premium pe care le comercializează. Cu un ceas de pilot la mână, parcă timpul o să treacă altfel, când vei zbura pe viitor cu avionul!
*Ce este “Tărâmul Fără Frică de Zbor”? Este oricare dintre destinațiile în care nu ai ajuns până acum din cauza fricii de zbor, dar și bucuria pe care o vei descoperi când vei zbura relaxat și informat.
**Mulțumim lui Timotei Dinică, fost cursant al seminarului, pentru fotografia pe care am folosit-o la vizualul acestei ediții.
Uite cum a fost la prima ediție a seminarului “Nu Îmi e Frică Să Zbor”.
Citește despre povestea inițiativei FricaDeZbor.ro în interviul din Adevărul.