Zbor cu viteză record pentru un Boeing 787 Dreamliner: 1.289 km/h

Boeing 787 Dreamliner viteză record

Zbor cu viteză record pentru un Boeing 787 Dreamliner: 1.289 km/h. Este, până acum, cea mai mare viteză de zbor înregistrată de un avion de pasageri, exceptând desigur Concorde. În mod normal, viteza de zbor la croazieră a unei aeronave Boeing 787 Dreamliner este de circa 885 km/h.

S-a întâmplat recent, în timpul unui zbor pe ruta Los Angeles – Londra, operat de Virgin Atlantic. Aeronava a aterizat cu 48 de minute mai devreme decât ora programată.

Viteza record a fost atinsă grație unui curent de aer întâlnit la altitudini mari – cunoscut sub numele de jet stream, care a propulsat Boeing 787 Dreamliner –ul cu o viteză care i-a uimit chiar și pe cei de la manșă, după cum a postat unul dintre piloți, ulterior, pe Twitter. „Vântul de coadă” a avut o viteză medie de 372 km/h, datorită unor mase de aer antrenate de fenomenul El Nino, din zona Pacificului.  

Nu se consideră însă că aeronava Boeing 787 Dreamliner a depășit viteza sunetului

O descriere a fenomenului întâlnit de acest Boeing 787 Dreamliner

Cu toate că suntem tentați să credem că acest Boeing 787 Dreamliner a depășit viteza sunetului, asemeni celebrului Concorde, cum s-a „păcălit” și o parte din mass-media, realitatea este departe de acest lucru.

Iar explicația este simplă: viteza de 1.289 km/h este cea pe care aparatul de zbor a înregistrat-o față de sol. Toate aeronavele zboară și operează însă în baza vitezei față de masa de aer în care se află. Iar viteza corectă se calibrează întotdeauna în funcție de densitatea aerului – care variază cu altitudinea, temperatura și umiditatea. Cu alte cuvinte, chiar dacă viteza față de sol ne induce în eroare, fiind astfel tentați să credem că a fost depășită viteza sunetului. În realitate, acest Boeing 787 Dreamliner a zburat cu viteza normală, în masa de aer în care se afla.

În încheiere, nu putem să vă urăm decât să aveți parte numai de „vânt de spate” în zborurile lungi, pentru ca ele să dureze mai puțin și să ajungeți la destinație mai repede :).

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.