Zbor record către Continentul Alb. Airbus A340 a aterizat în Antarctica!

Pentru prima dată în istoria aviației, o aeronavă Airbus A340 a aterizat cu succes luna aceasta, pe 2 noiembrie, în Antarctica, pe o pistă de gheață.

Zborul operat de compania portugheză Hi Fly a avut ca punct de decolare orașul Cape Town, din Africa de Sud și a ajuns la destinație după cinci ore, parcurgând o distanță de 2500 de mile nautice. Aeronava va mai transporta în acest sezon un mic număr de turiști, alături de oameni de știință și va efectua transport aerian cargo către continentul alb.

A fost o provocare pentru echipaj, însă entuziasmul acestei experiențe a fost mai important decât orice

Pista de gheață de la Wolf’s Fang are o grosime de aproximativ 1.5 km, o lungime de 30.5 km și poate fi extrem de dificil de navigat. De altfel, e necesar să fie făcute niște șanturi speciale la nivelul gheții pentru ca avionul să aibă aderență. Un alt pericol îl reprezintă strălucirea orbitoare a gheții și a zăpezii, care face nu doar ca pista să fie greu de identificat, dar impune dificultăți si la acomodarea ochilor de la peisajul de afară cu cel din cabină, pentru a controla instrumentele de zbor. “Îmbinarea pistei cu terenul adiacent și imensul deșert alb din jur face cel puțin dificilă ajustarea altitudinii”, a declarat căpitanul.

Zborul record a decurs însă lin și cei de la bord au fost încântați să ia parte la această călătorie inaugurală. “După aterizare, când am ajuns la o viteză mică de rulare, am auzit un ropot de aplauze din cabină. Am fost foarte bucuroși. La urma urmei, am scris o pagină de istorie.”

Airbus A340 este o aeronavă ideală pentru zborul spre Antarctica

Avionul companiei Hi Fly are o greutate maximă admisă la decolare de 275 de tone. Este o aeronavă foarte sigură, comfortabilă, ce a fost aleasă cu grijă pentru a face față cu succes acestui zbor record. Are o autonomie excepțională și redundanța celor 4 motoare o face ideală pentru această misiune îndepărtată.

a340 antarctica

Din jurnalul căpitanului Carlos Mirpuri, vicepreședintele companiei aeriene Hi Fly: “Echipajul s-a reunit și a plecat de la hotelul din Cape Town la ora locală 05:00 am. Transportul către aeroportul Cape town a durat jumătate de oră. Procedurile din aeroport au durat alte 30 de minute și am ajuns la aeronavă la 06:00 am, cu două ore înainte de ora programată pentru decolare. Inginerii și personalul nenavigant de la sol au plecat cu o oră înaintea noastră de la hotel, așa că atunci când am ajuns la avion acesta era realimentat iar încărcătura cargo era deja în mișcare. Am parcurs cele 2500 de mile nautice dintre aeroportul Cape Town și pista Wolf’s Fang din Antarctica în 5 ore și 10 minute, iar la întoarcere, zborul a durat 5 ore și 20 de minute. Deoarece acesta a fost primul zbor, cu puțin echipaj la sol, am planificat un timp de staționare de 3 ore.”

Sursa foto 

 

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Un comentariu pentru articolul “Zbor record către Continentul Alb. Airbus A340 a aterizat în Antarctica!

  1. Dancuta Marian Dorel

    4 februarie 2022 at 7:13

    Mi sa părut interesant cât a parcurs și ca a ajuns fără nicio problema și greutatea lui de 275 de tone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.