Q&A cu piloții – răspundem la întrebări frecvente ale pasagerilor

Sunt multe întrebări pe care pasagerii curselor aeriene le-ar adresa piloților, dar din această multitudine câteva se fac auzite frecvent. Așa că, în rândurile ce urmează, vom oferi câteva răspunsuri. Iar dacă ai o întrebare la care mereu ți-ai dorit să îți răspundă un om al aviației, nu ezita să ne scrii: office@fricadezbor.ro. Noi vom publica răspunsul, în cadrul acestui articol.

  • Se plictisesc vreodată piloții de ceea ce fac?

Răspuns: Nu. Pentru că niciun zbor nu seamănă cu precedentul. Cel mult, piloții devin familiarizați cu anumite rute, pe care le zboară constant.

  • Ce fac piloții în cabină, între decolare și aterizare?

Răspuns: Chiar dacă avionul zboară pe pilot automat, în timpul zborului la croazieră cei din cabină au o mulțime de îndatoriri. Dintre ele, putem enumera rapoarte (de poziție și meteo) către alte aeronave, controlori de trafic, monitorizarea consumului de carburant și al zborului, per ansamblu.

  • Care sunt rolurile fiecărui pilot?

Răspuns: indiferent de statutul profesional, adică Pilot Comandant sau Copilot, în timpul zborului cei doi au alte roluri: PF (pilot flying) și PM (pilot monitoring). Cu alte cuvinte, unul se ocupă de zborul propriu zis, decolare, aterizare, în vreme ce al doilea de managementul aeronavei și comunicații.

Independent de aceste aspecte, însă, Pilotul Comandant este responsabil de aeronavă și tot ceea ce ține de siguranță și securitate.

  • Au voie piloții să vorbească în cabină?

Răspuns: Desigur. Cu mențiunea că toate conversațiile care nu au legătură cu zborul și checklist-ul au loc la înălțimea de croazieră, iar atenția lor nu poate fi distrasă. Acolo, atmosfera din cabină este una degajată, ca în cazul oricărui job de birou.

  • Piloții știu când sunt turbulențe? Dacă da, de ce, totuși, pasagerii le experimentează?

Răspuns: Uneori piloții știu că vor trece printr-o zonă cu turbulențe și încearcă, pe cât posibil să o ocolească. Nu pentru că sunt periculoase, ci pentru că știu că, pentru tine sunt inconfortabile. Pe zborurile fără pasageri, aceștia nu le evită.

Despre turbulențe vom scrie mai multe într-un articol viitor, dar până atunci te lăsăm să citești acest articol, pe care l-am publicat acum ceva timp: Cum să îți distragi frica de turbulențe.

Ai o întrebare pentru piloți? Trimite-o într-un email la office@fricadezbor.ro , sau într-un comentariu, iar noi vom publica răspunsul lor în cadrul acestui articol.

Zboruri fără frică să ai!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.