9 trucuri pentru a-ți controla frica de zbor, când ești în aer

Trucuri pentru a-ți controla frica de zbor. Să călătorești cu avionul poate fi, pentru mulți, o experiență cu adevărat stresantă. Trecând peste procedurile de dinainte de check-in și peste presiunea timpului de a ajunge la ora la care trebuie în aeroport, zborul cu avionul poate reprezenta o reală sursă de anxietate.

Există trei tipuri de oameni care au frică de zbor:

 • Cei care nu zboară deloc.
 • Cei care rămân paralizați de emoție și care iau tratamente puternice sau care consumă alcool pentru a se putea urca în avion și a putea călători.
 • Marea majoritate – cei care simt un disconfort puternic atunci când știu că trebuie să zboare sau se află într-un avion de pasageri.

A recunoaște însă că îți este frică de zbor este insuficient pentru a putea să îți depășești aviofobia. După ce o înfrunți, căutând să te informezi, să înțelegi, de exemplu, mai bine ce se întâmplă în timpul unei curse aeriene, ce reprezintă zgomotele pe care le auzi și cum influențează condițiile meteo zborul tău, există și câteva trucuri pentru a-ți controla frica de zbor, când ești în aer, pe care am vrea să ți le transmitem, în rândurile ce urmează.

8 trucuri pentru a-ți controla frica de zbor, când ești în aer

 • Lasă deoparte cafeaua

Da, știm, pe Pământ este unul dintre tabieturile care îți aduc relaxare. În aer însă, în contextul în care manifești frică de zbor, băutul cafelei nu aduce deloc beneficii, ci din contră: cofeina crește nivelul anxietății. În plus, aceasta contribuie la deshidratare, la fel ca și alcoolul. Dacă vrei neaapărat să bei ceva, care să te și ajute, încearcă să consumi sucuri sau, cel mai bine apă.

 • Vorbește cu însoțitorii de bord

Nu este nimic rușinos a îi transmite unei însoțitoare de bord, atunci când te urci în avion, că îți este teamă să zbori. Nici pasagerilor din jurul tău. Vei fi surprins să vezi că personalul navigant îți va acorda atenție mai des și vor încerca, pe tot parcursul zborului, să te asigure că totul este în regulă și chiar să te ajute să înțelegi ce se întâmplă în jurul tău.

 • Ascultă muzica preferată

Întrucât mintea ta va încerca să perceapă și să intepreteze zgomote ce fie nu există, fie sunt normale, a avea câștile în urechi “și a te transpune în lumea ta, a relaxării”, te poate face să treci mai ușor peste momentul zborului.

 • Învață câte ceva despre cum funcționează o cursă aeriană și turbulențe

Marea majoritate a aviofobilor își au sursa fricii în necunoscutul domeniului. Încearcă să devii familiar cu ce se întâmplă în timpul unei curse aeriene. Înfruntă-ți frica de zbor, la nivel de cunoaștere. Cel mai probabil, acest lucru nu este suficient pentru a-ți depăși teama, dar te va ajuta să o manageriezi. În plus, cunoscând toate detaliile unui zbor, vei știi ce este normal să se audă sau întâmple și ce nu, contribuind astfel la menținerea calmului.

 • Folosește aerul condiționat

Uită-te deasupra capului. Ai niște butoane de lumină și niște guri de ventilație. Folosește-le pe cele din urmă. Aerul care va sufla spre tine te va ajuta să te simți că respiri mai ușor și, mai ales, să diminuezi senzația de claustrofobie.

 • Folosește un elastic

Ia-ți cu tine un elastic de păr sau unul de prins banii. Când simți că ești cuprins de anxietate, trage de el și lasă-l să te lovească. Acest lucru va contribui la a te menține la realitate, și a nu începe să imaginezi, în seama zgomotelor ce le percepi ca fiind periculoase.

 • Lasă-ți corpul să fie legănat de mișcările aeronavei.   

Numeroase studii au arătat că, dacă tratezi turbulențele ca pe micile gropi pe care le întâlnești pe drum, când mergi cu mașina, vei fi mai relaxat. A sta tensionat în scaun nu îți aduce, în mod cert, o diminuare a nivelului de anxietate. Lasă-ți corpul să fie legănat de mișcările aeronavei.

 • Alege cel mai bun loc din avion pentru cei cu frică de zbor

cel mai bun loc din avion pentru cei cu frica de zbor

Care este cel mai bun loc din avion pentru cei cu frică de zbor? Cu siguranță locul de lângă culoar. A fi la bordul avionului îți provoacă claustrofobie? Alege scaunul de lângă culoar. Îți va da o senzație mai mare de libertate. Îți este frică de zbor și de înălțimi? Cu siguranță locul de lângă culoar, cel mai îndepărtat de fereastră, îți este cel mai bun.

Experimentează unul dintre aceste trucuri pentru a-ți controla frica de zbor, ori mai multe dintre ele, chiar la următoarea ta călătorie cu avionul, apoi spune-ne și nouă, într-un comentariu, ce rezultate ai obținut.

Zbor fără frică îți dorim!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (12 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Un comentariu pentru articolul “9 trucuri pentru a-ți controla frica de zbor, când ești în aer

 1. Georgiana

  2 decembrie 2017 at 22:35

  Am mers de atâtea ori cu avionul si nu am avut probleme.In schimb am fost acasă și la dus si la intors simțeam că nu am aer si vomitam până imi dădea sânge. Ce aș putea să fac sa merg din nou cu avionul există vreun tratament?Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.